In juni 2023, had ik het voorrecht om deel te nemen aan een tweedaagse training met niemand minder dan Joe Navarro in het hart van Amsterdam. Als een fervent beoefenaar van non-verbale communicatie, was ik buitengewoon opgewonden om te leren van de man wiens inzichten en expertise op dit gebied legendarisch zijn.

Wat meteen opviel, was de informele en gastvrije manier waarop Joe Navarro met ons omging. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid en status, was hij nederig en benaderbaar. Het voelde alsof we in gesprek waren met een goede vriend, en dat schiep een comfortabele sfeer waarin iedereen zich vrij voelde om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Tijdens de training deelde Joe zijn diepgaande kennis over non-verbale signalen en hun betekenis. Hij benadrukte het belang van comfortabele en ongemakkelijke signalen, en hoe we die kunnen herkennen en interpreteren in verschillende sociale contexten. Het was fascinerend om te leren hoe kleine gebaren, houdingen en gezichtsuitdrukkingen veel kunnen onthullen over iemands gedachten en gevoelens.

Een ander hoogtepunt van de training was de online presentatie van Dr. Abbie Marono, die haar baanbrekende onderzoek naar spiegelgedrag en de betekenis daarvan met ons deelde. Haar PhD-onderzoek naar het fenomeen spiegelgedrag en de relatie ervan met closeness was ronduit verbazingwekkend. Ze liet zien hoe het nabootsen van elkaars non-verbale signalen een krachtig middel kan zijn om een diepere emotionele verbinding tot stand te brengen. Haar bevindingen boden een nieuwe dimensie aan ons begrip van menselijke interactie en relaties.

Tijdens deze buitengewone tweedaagse training had ik ook het genoegen om An Gaiser te ontmoeten. Ze is niet alleen een gerespecteerde non-verbale profiler, maar ook mijn mede-licentiehouder in de INSA-methode. Haar betrokkenheid bij deze training voegde een extra dimensie toe aan de algehele ervaring.

An deelde haar uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van non-verbale signalen, met een specifieke focus op criminele contexten. Haar presentatie was niet alleen intrigerend maar ook uitdagend. Ze liet ons zien hoe cruciaal het is om non-verbale aanwijzingen te herkennen bij het analyseren van gedrag in criminele situaties. Haar vermogen om complexe concepten te doorgronden en ze op een begrijpelijke manier over te brengen, was bewonderenswaardig.

Anne-Maartje Oud liet ons bovendien tijdens dag twee van de training op een indrukwekkende manier zien hoe enkele eenvoudige bewegingen en lichaamstaalveranderingen een wereld van verschil kunnen maken in potentieel gevaarlijke situaties. Bijvoorbeeld, met een subtiele “hoofdknik” en lichte herpositionering van jezelf kun je een dreigende situatie effectief afwenden.

Daarnaast benadrukte ze het belang van de stem en het gebruik van toonhoogte. Ze liet ons zien hoe het laten zakken van je stem en het spreken in een kalme en rustige toon een gevoel van veiligheid en beheersing kan overbrengen. Ook het sluiten van de ogen, wat ze ‘blinken’ noemde, bleek een krachtig hulpmiddel te zijn bij de-escalatie. Dit zijn waardevolle technieken die niet alleen in professionele situaties van pas kunnen komen, maar ook in ons dagelijks leven bij het omgaan met uitdagende interacties. Anne-Maartje’s inzichten waren een waardevolle aanvulling op de training en hebben ons bewustzijn van non-verbale communicatie verder vergroot.

Het meest indrukwekkende aan de training was echter Joe Navarro’s vermogen om complexe concepten op een begrijpelijke en praktische manier over te brengen. Hij voorzag ons van concrete tools en technieken die we in ons dagelijks leven kunnen toepassen om onze non-verbale communicatievaardigheden te verbeteren. Het voelde als een echte eye-opener, en ik verliet de training met een hernieuwde waardering voor de subtiliteiten van menselijke interactie.

De interactie tussen Joe, Anne-Maartje en An tijdens de training verrijkte onze kennis en opende nieuwe perspectieven op het gebied van non-verbale communicatie. Het was een voorrecht om van deze drie experts te leren en hun passie voor dit vakgebied te delen. Het heeft mijn begrip van non-verbale signalen in diverse contexten aanzienlijk verdiept, en ik ben dankbaar voor deze onvergetelijke ervaring.