Gamen? Als ouder? Absoluut. Als je denkt dat gamen alleen iets is voor kinderen, tieners of jongvolwassenen, dan is het hoog tijd om je ogen te openen en je horizon te verbreden. Als (groot)ouder kun je juist veel plezier beleven aan gamen, en het kan zelfs een geweldige manier zijn om een hechtere band te creëren met je kinderen of kleinkinderen. Laten we eens kijken waarom het de moeite waard is om de controller op te pakken en jezelf onder te dompelen in de wondere wereld van gaming.

Als ouder is het belangrijk om “quality time” door te brengen met je kinderen. Maar in plaats van te knutselen, naar de bioscoop te gaan of het tegenwoordig zo verplichte buitenspelen, kun je samen met je kinderen gamen. Het spelen van videogames opent een geheel nieuwe dimensie van samenzijn. Het zorgt voor lachen, plezier en opwinding terwijl je samen avonturen beleeft in virtuele werelden.

Zelfs als je denkt dat je twee linkerduimen hebt als het gaat om gamen, is dat geen reden om niet mee te doen. Veel games zijn speciaal ontworpen om toegankelijk te zijn voor beginners, bovendien beschikt nagenoeg iedere game over een tutorial, waarin je spelenderwijs leert hoe de game werkt. Je gaat snel merken dat je vaardigheden verbeteren naarmate je meer speelt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van de tijd die je samen doorbrengt.

Gamen is niet alleen leuk; het is ook goed voor je brein. Het daagt je uit en prikkelt je hersenen op verschillende manieren. In veel games moet je problemen oplossen, strategieën bedenken en snel beslissingen nemen. Dit traint je cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht en reactietijd.

Bovendien stimuleert gamen ook je creativiteit. Sommige games stellen je in staat om je eigen personages, werelden of verhalen te creëren, wat een geweldige manier is om je verbeeldingskracht te gebruiken. Het ontdekken van nieuwe werelden en het oplossen van mysteries in games kan je ook een gevoel van voldoening en prestatie geven, wat goed is voor je zelfvertrouwen.

Gamen biedt niet alleen de mogelijkheid om met je kinderen te spelen, maar ook om deel uit te maken van een bredere gemeenschap van gamers. Of je nu samen met vrienden speelt of online andere gamers ontmoet, het delen van een passie voor games kan leiden tot nieuwe vriendschappen en connecties. 

Veel ouders zijn verbaasd over hoeveel ze gemeen hebben met hun kinderen als het gaat om games. Je kunt tips uitwisselen, samen missies voltooien of gewoon over je favoriete momenten praten, die ene boss-fight die je verrassend won of de ingewikkelde toetsencombinatie die je eindelijk onder de duim hebt gekregen. Het kan een geweldige manier zijn om je kinderen beter te leren kennen en een band met hen op te bouwen.

Een van de meest opwindende aspecten van gamen is de mogelijkheid om nieuwe werelden te verkennen. Of het nu gaat om het verkennen van een magische fantasiewereld, het reizen door de ruimte of het verkennen van historische locaties, games bieden een unieke kans om samen te leren en te ontdekken.

Als ouder kun je ook profiteren van de educatieve aspecten van games. Veel games bevatten historische feiten, puzzels en zelfs wetenschappelijke concepten. Door samen met je kinderen te spelen, kun je leren terwijl je plezier hebt. Het is een geweldige manier om hun interesse in leren te stimuleren.

Gamen als ouder kan niet alleen een leuke activiteit zijn, maar het kan ook helpen om een sterke band te creëren tussen jou en je kinderen. Het delen van ervaringen, het overwinnen van uitdagingen en het samenwerken in games kan leiden tot een diepere emotionele band.

Bovendien kunnen games ook waardevolle lessen leren over teamwork, communicatie en het omgaan met winst en verlies. Dit zijn vaardigheden die niet alleen nuttig zijn in de virtuele wereld, maar ook in het echte leven. Het spelen van games houdt je gewoon ook scherp, dus in een steeds ouder wordende samenleving, waarin hersenaandoeningen aan de orde van de dag zijn, is het zo gek nog niet om jouw breincapaciteit te blijven verbeteren.

Dus, waar wacht je nog op? Neem die controller in je hand, duik in een nieuw avontuur en laat je verrassen door de magie van gamen. Als ouder kun je niet alleen plezier hebben, maar ook nieuwe werelden ontdekken, je brein stimuleren en een hechtere band opbouwen met je kinderen. Gamen is niet alleen voor de jeugd.. Veel gameplezier.

Wil je meer weten over hoe jij met de game− en schermtijd van jouw kind kunt omgaan? Wil je leren om hierover met begrip en ontspanning te praten? Kijk dan ook eens naar de cursussen van Parents of Play