Als ouder is er niets kostbaarder dan de band met je kinderen. Het is een unieke connectie die groeit en verandert naarmate zij ouder worden. Als coach heb ik de kans gehad om vele ouder-kindrelaties te observeren en te begeleiden, en een ding is me duidelijk geworden: de kracht van non-verbale communicatie speelt een cruciale rol in het versterken van deze band.

Het begint allemaal met begrip. Ouders moeten begrijpen dat kinderen hun eigen taal hebben, en deze taal is niet altijd in woorden uit te drukken. Kinderen uiten zich vaak non-verbaal, via hun lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gedragingen. Als ouder is het onze taak om deze subtiele signalen op te pikken en erop te reageren.

Een van de grootste uitdagingen in de ouder-kindrelatie is de druk van de moderne samenleving, vooral als het gaat om schoolprestaties. Kinderen worden vaak blootgesteld aan enorme druk om te presteren, om hoge cijfers te halen en om het beste van zichzelf te geven. Maar laten we eerlijk zijn, is dat echt wat we willen voor onze kinderen? Moeten ze niet gewoon kinderen kunnen zijn?

Ik ben een groot voorstander van het creëren van een omgeving waarin kinderen kunnen groeien zonder de constante angst om te falen. Dit betekent niet dat we niet mogen streven naar excellentie, maar het betekent wel dat we de druk moeten verminderen en ruimte moeten geven voor fouten en experimenten.

Een geweldige manier om deze band met je kind te versterken, is samen te gamen, en meer specifiek, samen Minecraften. In Minecraft stap je in een wereld waarin je gelijken bent, waarin je samen kunt bouwen, creëren en ontdekken. Het is een plek waar de druk van prestaties en cijfers niet bestaat.

Ik herinner me nog de dagen dat ik samen met mijn kinderen Minecraft speelde in survival mode. Het was een avontuur op zich. Terwijl ik worstelde om de basisbenodigdheden te verzamelen, waren zij bezig met het bouwen van complexe structuren en het verkennen van verborgen schatten. Het was een herinnering aan het feit dat kinderen vaak veel veerkrachtiger en inventiever zijn dan we denken.

Het mooie van Minecraft is dat het een spel is waarin iedereen zijn rol kan vinden. Als ouder ben je soms de leider, soms de volger, maar altijd ben je samen. Dit kan een krachtige les zijn voor zowel ouder als kind. Het leert hen samen te werken, te communiceren en elkaar te ondersteunen.

Terugkomend op non-verbale communicatie, tijdens het Minecraften merkte ik vaak dat we zonder woorden begrepen wat de ander nodig had. Een subtiele blik of een gebaar met de handen was genoeg om te communiceren. Het is deze vorm van communicatie die de band tussen ouder en kind versterkt. Het laat zien dat je elkaar begrijpt, zelfs zonder woorden.

Dus, als ouder, onthoud dat de band met je kind begint met begrip en communicatie, zelfs als dat non-verbaal is. Laat de druk van prestaties los en laat je kinderen gewoon kinderen zijn. En wie weet, misschien is een gezamenlijk avontuur in Minecraft wel precies wat jullie nodig hebben om die band te versterken. Ga samen op ontdekkingsreis, bouw samen en geniet van het avontuur, want de mooiste herinneringen worden vaak gecreëerd in de momenten van samenzijn.

Wil je meer weten over hoe jij met de game− en schermtijd van jouw kind kunt omgaan? Wil je leren om hierover met begrip en ontspanning te praten? Kijk dan ook eens naar de cursussen van Parents of Play